Konya’da Zirai Don Uyarısı! Çiftçiler Dikkatli Olsun!

Konya'da zirai don uyarısı! 9-11 Mart tarihleri arasında zirai don bekleniyor. Ürünlerinizi dondan korumak için 8 etkili yöntemi öğrenin!

Zirai Don

Konya Karaman Aksaray ve Niğde’yi kapsayan 8 Bölge Müdürlüğü 9-11 Mart tarihleri arasında hafif ve bazı yerlerde orta şiddette zirai don beklendiğini duyurdu. Bu durum bölgedeki çiftçilerde endişe yarattı.

Konya’da Zirai Don Uyarısı! Çiftçiler Dikkat Edin!

Uzmanlar don olayının ürünlerde rekolte kaybına neden olabileceğini belirterek vatandaşların ve çiftçilerin önlem almaları konusunda uyarılarda bulundu. Zirai dondan korunmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Zirai Dondan Korunma Yöntemleri:

Su Uygulaması: Üzerine sulama veya yağmurlama yapılmasıyla ürünlerin donması önlenebilir. Bu yöntem buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

Toprak İşleme ve İdaresi: Don riskini azaltmak için toprak nemli tutulmalı yabancı otlardan arındırılmalı düzeltilmeli ve sıkıştırılmalıdır.

Kumlama: Don riski olan alanlara her yıl ince bir kum tabakası serilerek buharlaşma en aza indirilir.

Çiçeklenmeyi Geciktirme: İlkbaharda meydana gelen don olaylarından korunmak için meyve ağaçlarının çiçeklenme dönemi ertelenebilir. Bu amaçla ağaç dipleri kar veya buz kalıpları ile soğutulur.

Exit mobile version