Unutulmaya Yüz Tutan Bir Sanat: Hakkak Metal Hat Oyma

Hakkak metal hat oyma sanatı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Rahim Köseoğlu bu sanatı yaşatmak için mücadele ediyor.

Hakkak Metal Hat Oyma

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri var olan hakkak metal hat oyma sanatının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması çok üzücü. Teknoloji o kadar gelişti ve insanların sanata olan ilgisi azaldı ki, bu geleneksel sanat formu unutuldu. Bu gerçekten utanç verici!

Türkiye’de bu tür işleri yapabilen tek kişi olan Rahim Köseoğlu için bu yalnız bir mücadele. Baba mesleğini yaşatmak için yarım asırdır bıkmadan usanmadan çalışan Köseoğlu’nun sanatının yok olmasından duyduğu üzüntü anlaşılabilir.

Ufukta bir umut var

Hakkak metal hat oymacılığına ilk kez 15 yaşında babasıyla birlikte aşık olan Köseoğlu, o günden bu yana bu güzel sanatı yaşatmak için var gücüyle çalışıyor. Eserlerinde Selçuklu ve Osmanlı motiflerini kullanan Köseoğlu, bu sanatın sadece bir meslek değil aynı zamanda bir tutku olduğunu söylüyor.

Tarihe ve kültüre saygı:

Hakkak metal hat oymacılığı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde gerçekten çok önemliydi. Bu sanatla yapılan eşyalar çok güzeldi. Eğer bu sanat yok olursa çok yazık olur çünkü tarih ve kültür kaybı anlamına gelir.

Genç nesle sesleniyor:

Umut edelim ve birlikte mücadele edelim!
Rahim Köseoğlu’nun mücadelesi unutulmaya yüz tutmuş bir sanatın yeniden canlanması için bir umut ışığıdır. Bu sanatın geleceği yeni neslin ilgi ve desteğine bağlı.

Exit mobile version